zondag 16 februari 2014

Amersfoort 22 januari 2014

Er zijn maar weinig historische stadscentra die zo gaaf bewaard gebleven zijn als het centrum in Amersfoort. Straten en grachten hebben nog dezelfde loop als in de middeleeuwen, er is bijna niets veranderd. Waar is gerestaureerd, is dat heel zorgvuldig in oude stijl gebeurd. Er zijn schilderachtige middeleeuwse straatjes, smalle grachtjes  en fraaie pleinen. Amersfoort ontwikkelde zich tot een centrum van nijverheid, waar het bierbrouwen en de textielproductie flink wat geld in het laatje brachten.



De Synagoge in Amersfoort is een vierkant gebouw met kleine raampjes, waarvan de aslijn oost zuid-oost is, in de richting van Jeruzalem. De tekst boven de ingang luidt: Want mijn huis zal heten een huis van gebed voor alle volkeren. Gelukkig stond deze vertaling in de gids met de stadswandeling. Naast de voordeur is een bel te vinden, waaronder een bordje is geschroefd met daarop de tekst: "sjabbesbel". Hiervan konden we nergens de vertaling lezen. We nemen aan dat dit iets met de sabbat te maken heeft (rustdag, niet mogen werken). 




De Kamperbinnenpoort, in het verleden Viepoort (veepoort) genoemd, is één van de weinige resterende verdedigingswerken aan de eerste stadsmuur, die rond 1300 werd gebouwd. Pas na de stadsuitbreiding en de bouw van de Kamppoort of Kamperbuitenpoort (naam afgeleid van de Kamp, het gebied tussen de eerste en de tweede stadsmuur aan de weg naar Zwolle) werd de naam van de Viepoort gewijzigd in Kamper­bin­nen­poort verbonden.

Stadsmuur Sint Annastraat 
Amersfoortse Hervormde wijkgemeente
Sint-Joriskerk
R.K. Elleboogkerk nu Amandomuseum




 De koppelpoort (1425). Boven de poort staat   
 het wapen van Amersfoort. Het rode kruis 
 van Sint Joris
 







    Onze lieve Vrouwe Toren, of Lange Jan  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten