zondag 16 februari 2014

Kampen 5 februari 2014

Kampen  is een stad, gemeente en oude  Hanzestad helemaal aan de benedenloop van de rivier de  IJssel in de provincie Overijssel.

Maar liefst 537 monumentale gebouwen zijn aangewezen als rijksmonument. Daarnaast zijn er nog 331 gemeentelijke monumenten te vinden. De binnenstad van Kampen is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Ook voor de kunst- en cultuurliefhebber heeft Kampen veel te bieden. Aan de IJsselkade vindt je de voormalige synagoge met de gemeentelijke expositieruimte.


 In de 13e eeuw heeft Kampen een enorme ontwikkeling doorgemaakt en werd daardoor één van de machtigste handelssteden van de Lage Landen. De stad sloot zich in 1440 aan bij de Hanze, een machtig handelsverbond en tijdens een rondwandeling door de stad zie je dan ook overal de sporen van dit glorieus verleden.

                                                  De stadsomroeper  

Station Kampen is een van de  spoorwegstations, oorspronkelijk van het  Standaardtype NCS 1e klasse, van de Nederlandse gemeente Kampen.Het monumentale stationsgebouw heeft een fraaie stationshal in Jugendstill, maar deze wordt momenteel niet gebruikt.
De neoclassicistische synagoog uit 1847.
Binnen is op de galerij een 
tentoonstelling over het Joodseleven 
ingericht.                                        Rechts de laantaarnaansteker

Koornmarktspoort


Gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Oorspronkelijk een rechthoekige toren met twee verdiepingen boven de doorgang. Eind veertiende eeuw uitgebreid met twee grote torens aan de voorzijde. De ruimten boven de poortingang werden onder andere gebruikt als gevangenis en als huisvesting voor de soldaten. In 1840 werd de poort witgekalkt. Naast de poort, aan de noordzijde, is nog een stuk van de oude stadsmuur zichtbaar waartegen enige in Achter de Nieuwe Muren (thans Voorstraat) gelegen huisjes zijn gebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten